Olağanüstü Genel Kurul İlanı
YAŞANAN ZULÜMLER PARLAMENTER SİSTEMDE DEĞİL MİYDİ?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1923 yılından bu yana 65 hükümet kurulmuş, 12 Cumhurbaşkanı değişmiştir. Bu 94 yıllık Cumhuriyet ve Parlamenter sistemde, 1950 yılına kadar yönetimin nasıl seçildiğini ve ne şekil tezahür ettiğini söylemeye bile gerek yok.

DP’nin kapatıldığı, Menderes ve arkadaşlarının idam edildiği 1960 yılından bu güne kadar, 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 olmak üzere iki darbe, 12 Mart 1971, 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 olmak üzere üç muhtıra, 22 Şubat 1962, 20 Mayıs 1963, 20 Mayıs 1969 ve 15 Temmuz 2016 olmak üzere dört başarısız darbe girişimi ve ayaklanma yaşanmıştır.

Tüm bunları üst üste koyduğunuzda bu halk, 56 yılda tamı tamına dokuz kez müdahale yemiştir. Yani ortalama her beş yılda bir, sivil iradeye bir dış müdahale yapılmıştır. Tüm bunlar neden yaşanmıştır? Çünkü sistem, yüzde kaç oy alırsanız alın muktedir olunabilen bir iktidar hakkı vermemektedir. Vesayeti güçlü kılan, halkı o vesayet önünde mahkûm eden bir yapının hâkimiyeti vardır ve bu sürgit devam etmektedir.

16 Nisan’da yapılacak olan bir referandumdur. Halkın nasıl bir sistemle yönetileceği konusunda kendisinin özgür iradesiyle karar vereceği bir referandumdur. Oyların gizli verileceği, sayımın konuya muhatap tüm paydaşlar tarafından açık yapılacağı bir referandumdur. Yani bire bir halkın öz tercihi egemen olacaktır.

Buna rağmen kimi kesimlerin halkın iradesini ipotek altına alırcasına “tek adam” ve “diktatör” hezeyanları üzerinden kaos planlı bir çabayla toplumu “hayır” deme konusunda bir kamplaşmaya yöneltmesi ve bu kamplaşma üzerinden bir çatışma dili oluşturma çabası içinde olması anlamsız ve bir o kadar tehlikelidir.

Halkımız 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda, nasıl davranacağını bu kesimlerin aklına ihtiyaç hissetmeden ferasetiyle ortaya koyacaktır. Bu güne kadar mütemadiyen zulüm üreten bir sistemi sanki pirüpak bir yapı gibi sunmak en basit ifadeyle bu toplumun aklıyla alay etmektir.

MAZLUMDER Konya Şube Başkanı

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2017-03-01