Suriyeli Sığınmacıların En Önemli Sorunu "Barınma"

MAZLUMDER Konya Şubesi'nin, kentte yaşayan Suriyeliler üzerinde yaptığı araştırmada, sığınmacıların en büyük sorununun barınma olduğu belirlendi

Derneğin Şube Başkanı Argun: "Çalışmada fark ettiğimiz bir şey var. Konyalı ev sahipleri ile Suriyeli kiracılar arasında muhabbet makası açılmak üzere. Bu dikkate.

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER)  Konya Şubesince, kentte yaşayan Suriyeler üzerinde yapılan araştırmada, Suriyeli sığınmacıların en büyük probleminin barınma olduğu tespit edildi.

MAZLUMDER Konya Şube Başkanı Derviş Argun, Konya Öğretmenevinde düzenlenen basın toplantısında, kentte yaşayan Suriyeli mültecilerin sorunlarına yönelik araştırma yaptıklarını söyledi.

Konya'nın merkez ilçelerinde yaşayan 500 Suriyeli ile yüz yüze görüşerek, mültecilerin hayat standartları ve çalışma yaşamları hakkında gözlem yaptıklarını anlatan Argun, görüşmeler sırasında Suriyelilere çeşitli sorular sorduklarını belirtti.

Suriyelilerin, Konyayı tercih etmesinin başında "güven" olgusu geldiğini dile getiren Argun, Suriyelilerin kentte sağlık, eğitim ve istihdam fırsatları bulduğunu, Konyalıların da sığınmacılara sıcak ve samimi davrandığını tespit ettiklerini vurguladı.

Argun, yaptıkları araştırmada Suriyeli mültecilerin şehirde yaşadığı sorunların başında barınma problemi geldiğini tespit ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Suriyeli mülteciler ile görüşmeler sırasında ortaya çıkan sorunlar, önem sırasına konulduğunda en başta barınma sorunu olduğu görülmüştür. Savaş öncesi Suriye'de maddi durumları iyi olan Suriyeliler, genellikle yüksek kiralı konutlarda oturuyor ancak bu durumu uzun süre devam ettirememe endişesindeler. Bununla beraber ikamet ettiği konutu satın alanların sayısı oldukça azdır. Barınma sorununun yanında Suriyelilerin, iş yaşamı, istihdam, din ve iletişim alanlarında sorunları bulunmaktadır."

Suriyelerin sorunlarına çözüm üretebilmek için kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa çalışma yapması gerektiğine işaret eden Argun, Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de kalıcı olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Argun, Suriyelilerin kentin sosyal yaşamına uyumunu sağlayacak tedbirlerin alınmasını, bunun için de koordinasyonu sağlayacak bir kurumun kurulmasını önerdi.

"Suriyeliler ile insanımızın arasında muhabbeti artıracak çalışmalar yapılmalı"

Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde, sığınmacıların kendi aralarında çatışmaların yaşanmaya başladığını ifade eden Argun, şöyle devam etti:

"Bu çatışma kardeşin kardeşi öldürdüğü bir duruma doğru gidiyor. Bizim bunu masaya yatırmamız gerekir. Konya'da geçenlerde iki kardeş birbirini öldürdü. Eğer kardeşler birbirini öldürecek noktada bir psikolojik dram seviyesine gelmişse, bunun çözüm üretilmediği takdirde önümüze nasıl bir şekilde geleceği hepimizin malumudur. Çalışmada fark ettiğimiz bir şey var. Konyalı ev sahipleri ile Suriyeli kiracılar arasında muhabbet makası açılmak üzere. Bu dikkate alınmalı, alarm seviyesinde önemsenmeli ve bu konuda çalışma başlatılmalıdır. Yaklaşık 3 yıldır kentimize gelen Suriyelilerin sayısı, her geçen gün artıyor. Şu anda 60 bini buldu bu sayının artacağı kesin. Bunların kalıcı olacağı da görülmektedir. Bundan MAZLUMDER olarak rahatsızlık duymuyoruz. Aksine kültürel bir farklılık olması açısından da mutluluk duyuyoruz. Fakat, patolojik tabloya dönüşmemesini önemsiyoruz. Suriyeliler ile insanımızın arasında muhabbeti artıracak çalışmalar yapılmalıdır."

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2015-02-05