SOMA’DA MEYDANA GELEN MADEN FACİASI İLE BASIN AÇIKLAMASI

SOMA’DA MEYDANA GELEN MADEN FACİASINDA –ŞİMDİLİK- 208 İŞÇİNİN HAYATINI KAYBETMESİ İLE İLGİLİ OLARAK MAZLUMDER KONYA ŞUBESİ BAŞKANI DERVİŞ ARGUN’UN AÇIKLAMASIDIR:

İHMAL VARSA, SORUMLULUĞU OLANLARDAN MUTLAKA HESAP SORULMALIDIR

Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür işletmesinde meydana gelen patlamada 208’den fazla madencinin hayatını kaybetmesi hepimizi derinden üzmüştür. Ölenlere rahmet ve mağfiret, yaralılara acil şifa diliyor; patlamada hayatını kaybeden emekçilerin ailelerinin ve sevenlerinin acısını paylaşıyoruz.

2012 yılında yalnızca maden sektöründe 81 işçinin, 2013 yılında ülke genelinde 1235 emekçinin ve 2014 yılının daha ilk dört ayında en az 369 emekçinin ağır ve denetimsiz çalışma koşullarında hayatını kaybettiği düşünüldüğünde, yaşanan bu can kayıplarının “ihmal” ya da “kaza” olarak geçiştirilemeyeceği ortadadır.

Karşımızda amansız bir kâr hırsıyla rekabet eden yerel ve küresel sermaye olduğu hiç unutulmamalı, insanın en temel haklarından yaşama hakkının dahi riske atılabildiği çalışma koşulları çok ciddi şekilde denetlenmeli, denetimde ihmali olanlar var ise mutlaka hukuk çerçevesinde hesabı sorulmalıdır.

Her ne kadar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkililerince “kaza” olarak nitelendirilen patlamanın “alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen” gerçekleştiği iddia edilse de, gerçekten böyle olup olmadığı aydınlatılması  gereken bir durumdur.

Yaşanan bu ağır kaybın basit bir ihmal olarak değerlendirilmemesi gerektiği aşikârdır.

MAZLUMDER olarak hepimize büyük acı yaşatan bu hadiseden dolayı tekrar ölenlere rahmet, yakınlarına ve tüm ülke halkına başsağlığı ve sabır yaralılara acil şifalar dilerken, benzeri hadiselerin tekrar etmemesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini hatırlatıyoruz.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2014-05-14