ÖSYM Sınavları Çile Olmaktan Çıkarılmalıdır

12.03.2017 tarihinde yapılan YGS sınavında ÖSYM  geçmiş senelerde olmayan bir uygulama yapılarak öğrencilerin sınav saatine 15 dakika kala kapılar kapatılarak sınava alınmaları engellenmiştir. Daha  önceki senelerde özellikle büyükşehirlerde yaşanan trafik karmaşası dolayısıyla bu konuda bir tolerans tanınıyor ve adaylar son dakikaya kadar sınav salonlarına alınıyordu.

Büyükşehirlerde adayların yaşadıkları muhit hatta ilçeyle hiç alakası olmayan uzaklıktaki sınav salonlarına gönderilmeleri ve yoğun trafik sıkıntısından dolayı kimi adaylar ne kadar erken hareket ederse etsinler sınavlarına vaktinde yetişmeleri mümkün olmamıştır. Öyle ki iki ya da üç çocuğu sınava giren ebeveynler sınav günü evlerinden çok uzaklardaki ilçelere çocuklarını yetiştirebilmek için yoğun çaba sarf etmiş buna rağmen kimi ebeveynler iki ya da üç çocuğundan ancak bir ya da ikisini yetiştirebilmiş, diğer çocuğu adres ve trafik karmaşasından dolayı sınav hakkını kaybetmiştir.

Bu durumun bir yıl boyunca bugün için hazırlanan genç bir birey için ne anlama geldiğini nasıl bir mağduriyet oluşturduğunu söylemeye bile gerek yok.

Öğrencilerin özellikle büyükşehirlerde adreslerine yakın sınav merkezlerinde sınava girmelerini sağlamak bir lütuf değil,  ilgililer için bir görevdir. ÖSYM, bundan sonraki sınavlarda bu konuda aynı aymazlığını devam ettirmemelidir.

Yüz binlerce gencimizin geleceğini ilgilendiren böylesi bir günde trafiği organize etmek  ve hatalı park ya da yoğun trafik sebebiyle gençlerin sıkıntı çekmesini engellemek yerel yönetimlerin olmazsa olmaz sorumluluğudur.

Yetkililerden 12.03.2017'de YGS sınavında yaşanan bu karmaşayı masalarına yatırıp öncelikle mağdur olanların mağduriyetlerini gidermelerini ve ardından da bu süreci yaşatanlarla ilgili caydırıcı bir işlem yapmalarını bekliyoruz.

M. Selman DAĞLI

MAZLUMDER Konya Şube Başkanı