MAZLUMDER KONYA ŞUBESİ BAŞKANI M.SELMAN DAĞLI’NIN SURİYELİ MÜLTECİLERE YÖNELİK ÇİRKİN SÖYLEM VE EYLEMLERE İLİŞKİN AÇIKLAMASIDIR

Bilindiği gibi, Suriye’de 2012 yılında başlayan iç savaştan kaçan insanlardan büyük kısmı Türkiye’ye sığındı. Şu anda 3 milyon civarında Suriyeli Türkiye’nin neredeyse tüm illerine dağılmış durumda.

Hiç kimse normal şartlarda yerleşik hayatını ve vatanını terk etmek istemez. Kurduğu düzenini, oturduğu evini, çalıştığı işini bırakarak başka bir ülkeye sığınmaz. Geldiği yere göre çok daha düşük daha düşük profilli işlerde çok daha az ücretlere hem de hiçbir sosyal güvenlik olmadan çalışmak istemez.  Bu insanların çoğu yaşanmaz bodrumlarda, derme çatma barakalarda hayata tutunmaya çalışıyorlar.

Uluslararası aktörlerin hesaplaşma alanına çevirdiği Suriye’de, kimin kiminle ne için savaştığı belli olmayan bir ortamdan kaçtıkları ve Türkiye’ye sığındıkları için kimsenin Suriyelileri suçlama ve aşağılama hakkı yoktur.

Zor durumda olan her insan güvenilir bulduğu mekânlara ve insanlara sığınmayı tercih eder. Son günlerde artan bir trendle Türkiye’yi güvenilir, insanlarını emin bulduğu için bu ülkeye sığınan Suriyeliler üzerinden oyunlar tezgahlanmakta, kaos ortamı oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Adli suç işleyen birisi eğer Suriyeli ise olay olağanüstü abartılmakta, sosyal medya üzerinden yapılan algı operasyonları ile saldırılar tezgâhlanmaktadır. Suç işleyen Suriyeliler de elbette ilgili yasalarda belirtilen yaptırımlarla karşılaşacaklardır. Ama nasıl kimse bir TC. vatandaşının cezasını kendisi verme hakkına sahip değilse, hiç kimse de Suriyelileri cezalandırma hakkını kendinde göremez.

Suriyeliler, ülkelerini terke zorlanmış misafirlerdir. Ve inançlarımızda misafirin yeri ve konumu bellidir. Türkiye halkı tarih boyunca mazlumların sığınağı olmuş ve tahriklere göre değil, inançlarına göre hareket etmiştir.

İnancı ölçü almayan insanlar ise, Suriyelilerin uluslararası hukuka göre “sığınmacı” ve “mülteci” statülerinin olduğunu, bu statülerin kendilerine haklar sağladığını, haklarını kullanırken kendilerine sağlanan ayrıcalıklardan yararlanabileceklerini unutmamalıdırlar.

06 Temmuz 2017 tarihinde Sakarya ilinde iş yerinde tartıştıkları Suriyeli bir çalışanın gece yarısı evine  baskın yaparak 9 aylık hamile bir eşini ve 10 aylık bebeğini kaçırarak önce tecavüz edip sonra da hamile kadını ve 10 aylık çocuğunu katledenleri şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Suriyeli bu aileye yapılan saldırının Türkiye halkını yansıtmadığına inanıyoruz.

Devletin bu şahısları kalpleri rahatlatan, hüznü azaltan en şiddetli cezayla cezalandırmasını bekliyoruz. Ayrıca sosyal medya üzerinden bu zemini oluşturanları da bulup cezalandırmasını bekliyoruz. Davanın da takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Bu olayın yaşanmasında Suriyeli mülteciler ile Türkiyeli ev sahiplerini karşı karşıya getirmeye çalışan alçakların da parmağı olduğunu biliyoruz.

Mazlumder, suç işleyen Suriyelilerin hukuk çerçevesinde en seri şekilde yargılanarak gerekli yaptırımların uygulanmasının önemli olduğunu, ancak kimsenin Suriyelileri hor görme, aşağılama ve şiddet duygularının tatmini için kullanma hakkı olmadığını önemle vurgular, tüm sağduyu sahiplerini Suriyeliler üzerinden oluşturulmak istenen kaos ortamına karşı uyanık olmaya ve fırsat vermemeye çağırır.

Konya Mazlumder  Başkanı

M.Selman DAĞLI