MAZLUMDER KONYA ŞUBESİ BAŞKANI DERVİŞ ARGUN’UN 28 ŞUBAT’IN YILDÖNÜMÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMASI YAPTI.

DAYATMALAR KORKULARDAN BESLENİR

28 Şubat 1997 tarihinde toplanan MGK öncesi başlayan, sonrasında bir devlet politikası olarak ve artarak devam eden olaylar ve uygulamalar insan hak ve özgürlüklerine büyük bir darbe vurmuş, hukuk devleti anlayışında geriye gidişe neden olmuştur.

Binlerce öğrenci dayatmalara muhatap olmuş, hukuksuz dayatmalar sonucu öğrenim hakları ellerinden alınmıştır. Çok sayıda insan keyfi dayatmalarla işlerinden uzaklaştırılmıştır. Baskı ve dayatmalar sadece öğrenim ve çalışma özgürlükleri alanında kalmamış, ifade ve örgütlenme özgürlüklerine de büyük darbeler vurmuştur. Bir derneğe veya vâkıfa bağışta bulunan insanlar suçlu muamelesine tabi tutulmuş, soruşturmalara maruz kalmıştır.

Ayrımcı uygulamalar toplumsal barışı olumsuz etkilemiş, yargı üzerinde oluşturulan baskılar, yargı mensuplarına verilen yönlendirici brifingler tarafsız yargılama ve yargı bağımsızlığına ciddi zararlar vermiştir.

Özel hayatın gizliliği ilkesi keyfi izleme mekanizmaları ile yok edilmiş, özel işyerleri bile ideolojik ayrımlara tabi tutulmuş, esnafın ticari hayatı bitirilmek istenmiş, ayrımcı suçlamalarla hedef gösterilmiştir. Sendika, dernek, vakıf ve partilere yönelik baskılar himaye görmüş, siyasi partiler kapatılmış, insanların siyaset yapması engellenmiştir.

Gazeteler akredite uygulaması ile gazeteciler andıçlarla tanışmışlar, haber alma özgürlüğü engellenmiş, sansürcü yaklaşımlar destek görmüştür. Hukuku savunan örgütler ve kişileri yıldırmak için her yol denenmiş, insan haklarını savunan derneklere baskınlar yapılmış, aydınlara yönelik suikastlar yaşanmıştır. Kimi gazete patronlara baskı yapılarak muhalif gazeteciler işlerinden çıkartılmıştır.

Hukukun üstünlüğü ve insan haklarına dayalı yönetim anlayışı sadece kağıt üzerinde kalmıştır.

Yanlı, keyfi  eylem ve işlemelere karşı açılan davalarda mahkemeler kanunlardan yana değil dönemin egemenlerinin isteklerine göre kararlar vermişlerdir.

Oluşturulan korku atmosferi tüm toplumu sarmış, dayatmaların muhataplarının korkuları, dayatmacıların keyfiliklerini artırmasının en önemli sebeplerinden olmuştur. Baskıların en tepedeki muhataplarından bazılarının aradan geçen 18 yıldan sonra açılan davada şikâyetçi olamamaları ve dayatmacılardan teşekkür almaları korku dağlarının büyüklüğünü göstermesi açısından ilginç değil midir?

Ama hiçbir zulüm, baskı ve dayatmanın uzun süreli olamayacağını. 28 Şubat ve sonrasında gelişen süreç  bir kez daha göstermiştir.

Mazlumder, baskı ve dayatmaların sonuç vermeyeceğine olan inancıyla aynı yanlışların hiçbir coğrafyada ve hiçbir zaman diliminde tekrar yaşanmaması için tüm insanlık tarafından gerekli derslerin çıkarılmış olduğu ümidiyle  dönemin sorumlularını bir kez daha kınamaktadır.

Derviş ARGUN

MAZLUMDER Konya Şube Başkanı