Mazlumder Konya Şube Başkanı Derviş Argun’un Doğu Türkistan halkına yönelik Çin baskılarına ilişkin açıklaması yaptı.

ZALİMLER MUTLAKA KAYBEDECEK

Çin işgal yönetimi altında bulunan Doğu Türkistan’da uygulanan yasaklar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında yoğunluk kazanmış durumdadır. Yemek hizmeti veren iş yerlerine getirilen ay boyunca açık kalma şartı; kamu çalışanları, öğretmen ve öğrenciler için oruç tutma, camiye gitme ve dini faaliyetlere katılma gibi ibadetlerin yasaklanması; onlarca yıldır Uygur Türklerine yönelik izlenen asimilasyon politikalarının devamı niteliğindedir.

Çin devleti, yürüttüğü asimilasyon politikaları çerçevesinde Doğu Türkistan’da bugüne dek  35 milyonu aşan insanı katletmiş, sistematik şekilde bölgedeki Doğu Türkistanlıları Çin’in başka bölgelerine göçe zorlamıştır. İşgal edildiğinde % 90’ı Uygur Türklerinden oluşan Doğu Türkistan’da bugün nüfusun % 45’inin Uygur halkına mensup olduğu tahmin edilmektedir. Çin devleti Uygur halkının canının hiçbir değeri olmadığını göstermiş, mümbit topraklarını ellerinden alıp Uygurları adeta toplama kampı gibi olan fabrikalarda çalışmaya zorlamıştır. Çin devleti, 1949 yılından itibaren ürettiği nükleer silahları Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’nin kuzeyindeki Lop Nur bölgesinde denemektedir. Birçok insanın kanser olmasına, çocukların engelli olarak doğmasına sebep olan bu nükleer denemelerin oluşturduğu ekolojik tahribat tartışılamayacak kadar büyüktür.

Çin’in Doğu Türkistan halkına uyguladığı asimilasyonist politikalar ve baskı düzeni Uygurları Çin halkından ayıran en önemli unsur olan İslamî kimliklerine odaklanmaktadır. Çin devleti aşama aşama namaz, oruç ve başörtüsü gibi İslamî kimliğin kamusal görünümlerini yasaklamıştır. Bu kapsamda, Müslümanların işyerlerinde ve kamu kurumlarında namaz kılmaları yasaklanmış, bölgede yer alan mescit ve camilerin birçoğu kapatılmış, açık kalan ibadethanelere girmek ise bir devlet dairesinin verdiği özel bir karta sahip olmaya bağlanmıştır. Kur’an okumak ve öğrenmek yasadışı ilan edilmiş, Ramazan ayında kamu çalışanlarının ve öğrencilerinin oruç tutması yasaklanmış, bu yasaklara uymayanlara ağır cezalar yağdırılmıştır.

Bu politikalar kapsamında üretilen hukuka aykırı kanunlara uymayı reddeden Uygurlara her türlü devlet şiddeti uygulanmış, köy meydanlarında kolluk güçlerinin kadınların başörtülerini zorla açtığı sahneler ve çeşitli vesilelerle gerçekleştirilen can yakıcı katliamlar yaşanmıştır.

Çin'in; dünya sisteminde artan ekonomik rolü dolayısıyla dünya nezdinde herhangi bir yaptırıma tabi tutulmaması, hatta basit bir kınamaya dahi uğramaması Çin Yönetimi’nin Doğu Türkistan’daki baskısını arttırmasında ve yaygınlaştırmasında önemli bir etkendir. Ayrıca, güvenlik gerekçesiyle bölgenin bağımsız gözlemcilerin araştırmasına ve denetimine kapalı tutulması da, yaşanan baskı ve zulümlerin tüm boyutlarıyla açığa çıkarılmasını ve yaşanan vahşetin tüm yönleri ile dünya kamuoyu tarafından bilinmesini engellemektedir.

MAZLUMDER, “kim olursa olsun zalime karşı, kim olursa olsun mazlumdan yana” ilkesi çerçevesinde, zalimlerin hep kaybedeceğine olan inançla, Çin’i, uyguladığı baskı ve zulümlerinden dolayı şiddetle kınamakta, Çin devletini asimilasyondan, inkardan, baskı ve katliam politikalarından vazgeçmeye çağırmakta, tüm uluslararası mekanizmaların Doğu Türkistan'da yaşanan insan hakları ihlallerine karşı daha duyarlı olması gerektiğini, daha fazla inisiyatif almaları gerektiğini hatırlatmakta, işgal, baskı ve asimilasyon politikalarına maruz bırakılarak özgürlük iradesi kırılmak istenen Doğu Türkistan halkıyla dayanışmayı sürdüreceğini bir kez daha vurgulamaktadır.

MAZLUMDER Konya Şube Başkanı

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2015-07-04