KONU BAŞÖRTÜSÜ OLUNCA YÜKSEK YARGI ZAMANAŞIMINA MEYDAN VERMEZ!

2010 ALES sonbahar dönemi kılavuzunda sınava girecek adayların başı açık olma zorunluluğunu ortadan kaldırılmıştı. Yıllardır hukuka rağmen süren baskı ve dayatmanın son bulması için güzel bir gelişmeydi. Bu güzel gelişmeye tahammül edemeyenler ve ülkede adaletin özgürlüğün, bu kadar bile olsa yaşam şansı bulmasını kabul edemeyenlerde vardı ve hemen devreye girdiler.

Eğitim-İş Sendikası düzenlemenin iptali için ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a müracaat etti. Adrese teslim bu müracaat kimseye şaşırtmayacak bir hızla yürüdü ve Yürütmenin Durdurulması Kararı verildi. Gerekçe ilginçti; sınava başı kapalı girilmesi "...erkek-kadın adayların fiziksel olarak teşhislerinde güçlük oluşturacak ve sınav güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğurabilecek" idi.

Sadece Müslüman toplumlarda değil yeryüzünün tüm kültürlerinde dine, iklime veya belirli durumlara bağlı olarak kadınlar başlarını örterler. Tüm insanlığın yaklaşımı: yüzün açık olmasının kimlik tespiti için yeterli olduğudur. Bunun böyle olduğunu, karara imza atan Danıştay üyeleri de bilirler. Ama kararı önceden verilmiş olması muhtemel davada, gerekçe zorunluluğu da vardır. Gerekçe bulma çabası bu sefer aceleye gelmiş ve tüm toplum kesimlerinin tebessümüne sebep olmuştur.

Konunun bir başka garip yanı, ne Eğitim-İş'in YÖK'e karşı Danıştay'da dava açmaya hakkı vardır, ne de Danıştay'ın idarenin düzenleyici kararlarına müdahale etmeye yetkisi vardır. Danıştay, taraf ehliyeti yönünden reddetmesi gereken bu davayı görüşerek, idare yerine karar almış ve hukuku yerle bir etmiştir.

İnanç ve ifade özgürlüğü en temel insan haklarındandır. Başörtüsü, gerekliliğine iman noktasında bir inanç hakkı, takılması ise bir ibadet hakkıdır. Olmayan kurallar ile inançlara ve ibadetlere saldırılması en hafifinden hukuk cehaletidir.

Bu hastalıklı anlayışa ve dayattığı zorbalığın neden olduğu hak kayıplarına derhal son verilmelidir. Artık "Kamu Gücü", başörtülü öğrencilerden ya da inançlarını özgürce yaşamak isteyen kesimlerden elini çekmeli ve onlarca yıldır uyguladığı baskıcı ve suiistimal edici kültürü terk etmelidir.

MAZLUMDER Konya Şubesi Başkanı

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2011-01-20